Megelőzhető a szem romlása

Rendkívül magas, természetes béta-karotin-tartalmával a spirulina és a chlorella alga megvédi a szemeket az ultraibolya-sugárzás károsodásaitól, lassítja a látásgyengülést, megelőzheti az időskori szürkehályog, a retinakárosodás, a diabéteszes recehártya-sérüléseket, illetve a magas vérnyomás okozta szemkárosodást is. A béta-karotin egy úgynevezett provitamin (elővitamin), a máj természetes úton képes előállítani belőle az A-vitamint, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Szabályozza a szem fényérzékenységét, megelőzheti a szem romlását, a szemüveg szükségességét, antioxidánsként semlegesíti a szabad gyököket és a rákos sejteket.

Stroke és infarktus ellen

A spirulina és chlorella alga többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavai jelentősen csökkentik a trigliceridek szintjét a szervezetben, növelik az artériák rugalmasságát, és fokozzak a szív vérellátását. Rendszeres fogyasztásukkal megakadályozható az erekben az elzáródás, biztosítható a vér megfelelő áramlása a szívartériákban, visszafordítható a szívbetegek artériájának meszesedése és beszűkülése is. Vérzsírcsökkentő hatásukkal az algák normalizálják a koleszterinszintet: mérséklik a vér káros koleszterinszintjét, és emelik a hasznos koleszterin arányát. Ezzel tisztán tartják az ereket, hozzájárulnak az érelmeszesedés, a trombózis kialakulásának megelőzéséhez, magas antioxidáns-tartalmukkal pedig csökkenti a stroke veszélyét.

Daganatellenes hatás

A spirulina és chlorella algának igen kedvező az összetétele az immunterápia szempontjából. Kivételesen magas béta-karotin- és kloforfilltartalmuk, különösen pedig a chlorella CGF-mutatója, illetve a spirulina egy speciális, rákmegelőző tulajdonságú pigmentje olyan mértékben aktivizálja az immunrendszert, amellyel megelőzhető a túlzott sejtosztódás. Aktivizálják a természetes ölősejteket, amelyek a rákos sejtek elpusztításában, szaporodásuk megállításában játszanak szerepet. Speciális poliszachardijaik, tumorgátló fikocianin-pigmentjeik és klorofilljaik képesek helyreállítani a sejtekben azokat a károsodásokat, amelyeket mérgező anyagoktól vagy sugárzástól szenvedtek el.

Az algák jótékony hatásai

Természetes antioxidánsok

A spirulina és chlorella algában lévő antioxidánsok megkötik azokat a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejteket, és olyan folyamatot indítanak el, amiben az egészséges sejtek működése zavart szenved, ezért számtalan betegség elindításában részt vehetnek, például idegrendszeri zavarok alakulhatnak ki, felgyorsulnak az öregedési folyamatok, károsodik a szív- és érrendszer, a szem, a tüdő, rosszindulatú sejtek burjánzanak el. Az antioxidánsok  megelőzik, illetve lelassítják a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, semlegesítsék a felesleges szabadgyököket, ezzel megállítják azt a láncreakciót, amely komoly károsodást okozna a szervezet működésében. Elősegítik az új, egészséges sejtek termelődését, helyreállítják a sérült sejteket és szöveteket.

Algák a kozmetikában

A spirulina és chlorella alga rengeteg kozmetikai készítmény összetevői között is megtalálható, melyekben főként E-vitamin-tartalmukat, színanyagaikat és a bennük lévő kivételes karotinokat használják fel. Rendkívüli tápanyagtartalmuk a bőrön, a hajon és a körmökön hamar megmutatkozik fogyasztásuk után: értékes zsírsavaik csökkentik a bőr szárazságát, szabályozzák a faggyútermelést, meggátolják az aknék, a pattanások kialakulását, kezelik az ekcémát, a bőrgyulladásokat, eltüntetik a hegesedési és öregségi foltokat. Öregedésgátló hatásukkal sokáig hidratáltan, rugalmasan tartják a bőrt, késleltetik a mimikai ráncokat, a kollagénvesztés miatt kialakult barázdák megjelenését. A haj és a körmök növekedését is gyorsítják.

Magas vérnyomás csökkentése

Az algák közül különösen a chlorella képes jelentősen csökkenteni a magas vérnyomást, a gyógyszerek mellékhatásai nélkül. Rendszeres fogyasztásával meg is előzhető annak kialakulása! A magas vérnyomás azért válhat különösen veszélyessé, mert a legtöbb esetben nem figyelmeztet rá semmilyen tipikus tünet, nem okoz komoly panaszokat. Ha hosszú ideig kezeletlen marad, számos szervet nagymértékben károsíthat, és súlyos megbetegedést, szívproblémát, de akár infarktust, agyvérzést, vakságot is okozhat. A vérnyomás normalizálása, a magas vérnyomás megelőzése ezért különösen nagy jelentőséget kap, mert a megfelelő kezelés csökkentheti a stroke és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyét, továbbá a vesebetegségek kockázatát, a májkárosodást, az agyműködés rendellenességeit.